Konkurencyjność i możliwości rozwojowe przedsiębiorstwa są pochodną nie tylko innowacyjności, ale również poziomu kosztów. Koszty stały się główną „siłą napędową” przedsiębiorstw, stanowiącą znaczący czynnik determinujący konkurencyjność produktów. Przedsiębiorstwa dążą do poprawy jakości i elastyczności programów produkcji, różnorodności asortymentu produktów oraz redukcji kosztów. Klienci na rynku o wysokim stopniu konkurencyjności oczekują produktów wysokiej jakości, a jednocześnie niskich kosztów. Wdrażanie programów redukcji kosztów jest istotnym czynnikiem sukcesu przedsiębiorstwa.

Studia podyplomowe „INŻYNIERIA KOSZTÓW W PRZEDSIĘBIORSTWIE PRODUKCYJNYM” wypełnią lukę metodyczną i poznawczą w obszarze stosunkowo nowej i szybko rozwijającej się dziedziny, jaką jest inżynieria kosztów. Inżynieria kosztów to obszar praktyki inżynierskiej, gdzie paradygmaty i metody naukowe z dziedziny inżynierii procesowej, technologii produkcji, badań operacyjnych, sieci neuronowych, rachunku kosztów czy analizy wartości dodanej są wykorzystane dla potrzeb estymacji i kontroli kosztów raz ich optymalizacji w ujęciu procesowym i produktowym.

Program merytoryczny studiów podyplomowych bazuje na doświadczeniach praktycznych autorów studiów w działalności konsultingowej oraz wiedzy teoretycznej zdobytej podczas pracy akademickiej w Instytucie Nauk Społecznych i Zarządzania Technologiami Politechniki Łódzkiej.

Główne aspekty poznawczo-metodyczne studiów:

  • Dostarczają słuchaczom określone „know­-how”, które ma posłużyć do rozwiązywania indywidualnych problemów związanych z redukcją (optymalizacją) zużywanych zasobów w przedsiębiorstwie (kosztów).
  • Uczą metodyki projektowania narzędzi inżynierii kosztów oraz wykorzystania ich w zarządzaniu kosztami.

Atuty studiów podyplomowych

Autorski program oparty na najlepszych wzorcach w dziedzinie inżynierii kosztów. Program obejmuje następujące moduły merytoryczne:

  • Prognozowanie ilościowe i wartościowe zużycia rodzajów zasobów pośrednich w procesach produkcyjnych,
  • Parametryczna estymacja i kontrola zasobów bezpośrednich produkcji,
  • Rachunek wariancji kosztów,
  • Technologia i koszt wytwarzania produktu,
  • Wpływ technologii produkcji na poziom progu rentowności przedsiębiorstwa,
  • Komputerowe wspomaganie projektowania produktu,
  • Optymalizacja kosztów przy użyciu modeli decyzyjnych i ekonometrycznych,
  • Inżynieria wartości jako narzędzie osiągania postulowanych kosztów procesów produkcyjnych,
  • Prognozowanie cen zasobów produkcyjnych przy użyciu sztucznej inteligencji,
  • Ograniczone zasoby produkcyjne,
  • Ceny dualne zasobów produkcyjnych i ceny wewnętrzne usług jednostek serwisowych,
  • Systemy baz danych oraz ich współpraca z arkuszem kalkulacyjnym w procesie analizy danych,
  • Zarządzanie projektami,
  • Wiedza i doświadczenie praktyczne.

Realizatorami programu są osoby związane od lat z praktyką i posiadające głęboką wiedzę akademicką.

Zajęcia realizowane są w formie laboratoriów komputerowych.

Podczas zajęć laboratoryjnych rozwiązywane są przykłady praktyczne, case study korelujące z konkretnymi sytuacjami biznesowymi w przedsiębiorstwie. Równolegle przekazywana jest adekwatna wiedza teoretyczna.

Czas trwania:

2 semestry

Uczestnicy studiów otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych Politechniki Łódzkiej.

Termin składania dokumentów:

Styczeń 2016 r.

Miejsce składania dokumentów:

Politechnika Łódzka, Wydział Organizacji i Zarządzania, Instytut Nauk Społecznych i Zarządzania Technologiami, Łódź, ul. Piotrkowska 266, pokój nr 8,

mgr inż. Agnieszka Pękala,

+48 42 631 37 67

Więcej informacji:

ikpp.woiz.pl

Kierownik studiów:

dr inż. Tomasz Jasiński,

e-mail: tomasz.jasinski@p.lodz.pl

Nadzór merytoryczny:

dr hab. prof. PŁ Zbigniew Leszczyński

Możesz zobaczyć ten artykuł, jak i wiele innych w naszym portalu Controlling 24. Wystarczy, że klikniesz tutaj.

Zobacz również

Czy od 2025 r. podatnicy będą musieli prowadzić pkpir elektronicznie?

W 2025 r. podatnicy nadal będą mogli prowadzić pkpir papierowo albo elektronicznie. Przepisy nakładające obowiązek prowadzenia pkpir wyłącznie elektronicznie i przesyłania jej w strukturze JPK do urzędu skarbowego zaczną obowiązywać dopiero od 1 stycznia 2026 r.

Czytaj więcej

Wigilia dla pracowników – czy jest przychodem pracownika i kosztem dla pracodawcy?

Coraz większa liczba pracodawców decyduje się na organizowanie spotkań wigilijnych dla pracowników. Pracodawcy mają wątpliwości, czy po stronie pracowników powstaje z tego tytułu przychód, od którego należy pobrać zaliczkę na PIT, oraz czy mogą zaliczyć do kosztów podatkowych wydatki poniesione na ten cel.

Czytaj więcej

Polecamy

Przejdź do

Partnerzy

Reklama

Polityka cookies

Dalsze aktywne korzystanie z Serwisu (przeglądanie treści, zamknięcie komunikatu, kliknięcie w odnośniki na stronie) bez zmian ustawień prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez EXPLANATOR oraz partnerów w celu realizacji usług, zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Usługa Cel użycia Włączone
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony Nie możesz wyłączyć tych plików cookies, ponieważ są one niezbędne by strona działała prawidłowo. W ramach tych plików cookies zapisywane są również zdefiniowane przez Ciebie ustawienia cookies. TAK
Pliki cookies analityczne Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Informacje zebrane przez te pliki nie identyfikują żadnego konkretnego użytkownika.
Pliki cookies marketingowe Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Jeśli zdecydujesz się usunąć lub wyłączyć te pliki cookie, reklamy nadal będą wyświetlane, ale mogą one nie być odpowiednie dla Ciebie.