Jakość produkowanych wyrobów coraz bardziej zyskuje na znaczeniu, ponieważ dzięki niej firma może wyróżnić się wśród konkurencji na rynku i zyskać na nim przewagę, co prowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków przedsiębiorstwa. W tym celu wprowadza się system zarządzania jakością, który ma na celu poprawę i zapewnienie jakości produktów.
Funkcjonowanie tego systemu wiąże się z kosztami jego utrzymania, tzw. kosztami jakości. Ich identyfikacja, obserwacja i analiza są istotne, ponieważ dzięki nim można doprowadzić do poprawy efektywności funkcjonowania firmy. W celu kontrolowania i określenia kosztów zapewnienia jakości w firmie wprowadza się rachunek kosztów jakości, który dla każdego przedsiębiorstwa jest indywidualny i dostosowany do jego specyfiki. Głównymi zadaniami rachunku kosztów jakości są identyfikacja, pomiar, kontrola, analiza i prezentacja kosztów poniesionych na zapewnienie jakości w organizacji. Dzięki temu rachunkowi można zidentyfikować komórki w organizacji czy też procesy, które generują najwyższe koszty jakości i te, które mają największy wpływ na zapewnienie jakości wyrobów.
Klasyfikacja kosztów jakości
Istnieje wiele metod klasyfikacji, według których można prowadzić rachunek kosztów jakości. Jedną z nich jest podział na cztery grupy (Rys. 1.):
- Koszty zapobiegania – ponoszone jako nakłady na zapobieganie ewentualnym wadom produktów. Najbardziej popularnymi kosztami zapobiegania są szkolenia, testowanie, a także zapewnienie surowców i materiałów o wymaganej jakości.
- Koszty oceny – koszty ponoszone na określenie uzyskanej jakości wyrobów i porównanie jej z wymaganą. Jednym z głównych kosztów oceny jest koszt audytów dostawców czy też kontrola jakości wyrobów na etapie produkcji.
- Koszty błędów wewnętrznych – koszty błędów i wad wykrytych wewnątrz firmy przed dostarczeniem wyrobu do klienta. Przykładem są koszty napraw wad produktów oraz koszty utylizacji.
- Koszty błędów zewnętrznych – koszty błędów i wad wykrytych na zewnątrz firmy, po dostarczeniu produktów do klienta. Przykładem mogą być koszty reklamacji.
Pozostałe 65% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułuMożesz zobaczyć ten artykuł, jak i wiele innych w naszym portalu Controlling 24. Wystarczy, że klikniesz tutaj.